Vesipelastus

Historiaa

Vesipelastuksen toi Suomeen Belgiasta vuonna 1989 Eero Hällfors. Viralliseksi koemuodoksi se saatiin vuonna 1992 koeajalla. Sääntöjä on muutettu muutamaan otteeseen ja uusimmat säännöt astuvat voimaan 1.5.2004. Suomen vesipelastuskoesäännöt pohjautuvat pitkälti Belgian sääntöihin.

Suomessa vesipelastus eli vepe on puhtaasti harrastus- ja kilpailumuoto. Vesipelastukseen koulutettuja koiria ei siis ainakaan vielä ole käytetty työkoirina koulutuksensa mukaisissa tehtävissä. Vesipelastuskoira ei siis ole ruumiskoira, vaan sen tehtävänä on pelastaa veden varassa oleva elävä ihminen tai toimia muuten vedessä ihmisen apuna.

Suomen ensimmäinen vesipelastusvalio saatiin vuonna 1998 ja koira oli rodultaan saksanpaimenkoira.


Yleistä

Vesipelastuskokeiden tarkoituksena on pitää yllä erityisesti landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisten koirien pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran kykyä toimia vedessä ja mitataan sen fyysistä kuntoa. Kokeen tarkoituksena on myös kehittää vesipelastuksen harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa, lisätä tietoa koiran koulutuksesta ja sen soveltuvuudesta pelastustoimintaan vedessä sekä testata koiran rodunomaisia taipumuksia.

USA:ssa vesipelastuskokeiden senior-luokassa yksi kuudesta suoritettavasta liikkeestä on sukellusnouto (Underwater retvieve). Lyhyt esittely tästä meillä Suomessa vähemmän tunnetusta ja käytetystä vesipelastustehtävästä löytyy täältä.






Säännöt

Suomalaiset vepe-kokeet jakautuvat alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Lisäksi on olemassa Junioriluokka, joka on epävirallinen pentuluokka (9-15kk) vain newfoundlandinkoirille ja landseereille. Muut kuin edellä mainitun rodun edustajat joutuvat käymään Soveltuvuuskokeessa (sove, alaikärajan ollessa 12 kk) ennen kuin pääsevät osallistumaan varsinaisiin kokeisiin. Sove vastaa alokasluokan koetta ja sen läpäisyyn vaaditaan hyväksytty eli vähintään kolmostulos. Sovea saa yrittää vain kolmesti. Alokasluokasta koira siirtyy kahdella ykköspalkinnon arvoisella tuloksella avoimeen luokkaan, josta taas kolmella ykkösellä voittaja-luokkaan. Saavutettuaan voittaja-luokassa kolme ykköstulosta (+vaadittu näyttelytulos) koiralle voidaan anoa FIN VPVA:n eli vesipelastusvalion titteli.

Säännöt ovat tilattavissa kokonaisuudessaan Kennelliitosta.

Vesipelastuskokeiden säännöt muuttuvat ja uudet astuvat voimaan 1.1.2017.
VEPE-sääntöuudistus on hyväksytty Kennelliiton valtuuston kokouksessa 29.5.2016. Lisätietoa sääntöuudistuksesta, koe- ja arvosteluohjeet sekä liikekaaviot löytyvät täältä.



Vanhat, 31.12.2016 asti voimassa olleet koesäännöt löydät täältä.